Istnieje wiele wariacji na temat klasycznej pizzy. Większość osób odwiedzających górskie miejscowości chciałoby spróbować takiej z regionalnymi dodatkami. Jakich składników można spodziewać się na pizzy po góralsku?
Jakich dodatków można się spodziewać na góralskiej pizzy?
Pizzerie zlokalizowane w górskich miejscowościach najprawdopodobniej będą proponować swoim klientom zarówno pizzę klasyczną, jak i tę zdecydowanie bardziej nawiązującą do regionalnych smaków.
Każdy, komu marzy się prawdziwa góralska pizza, powinien jednak mieć świadomość tego, na jakie dodatki zwracać swoją szczególną uwagę. Otóż okazuje się, że takie danie może zawierać takie składniki jak chociażby oscypek czy bryndza.
Oscypki to chyba jedne z najbardziej rozpoznawalnych zakopiańskich serów. Są wytwarzane z mleka owczego, wędzone, o dość twardej strukturze. Ich smak jest lekko słony i może różnić się w zależności od tego, jakie dodatki zostały wykorzystane podczas wytwarzania sera.
Jeśli chodzi zaś o podhalańską bryndzę, to smakowity ser podpuszczkowy, który również bazuje na mleku owczym. Charakterystyczny jest dla niego bardzo słony smak. Warto zaznaczyć, że bryndza może mieć różną konsystencję, od gładkiej po ziarnistą. Co ciekawe, ten produkt został jako pierwszy zarejestrowany przez Komisję Europejską jako polski produkt regionalny.
Kolejnym dodatkiem, którego można się spodziewać na góralskiej pizzy, jest żurawina. Ten słodki, suszony owoc doskonale komponuje się ze smakiem oscypków oraz bryndzy. Pizza po góralsku może zostać wzbogacona również o ogórki kiszone bądź korniszony. Nadadzą jej one delikatnie kwaśnego posmaku, który przełamie słony smak serów oraz słodycz żurawiny.
Jak wybrać dobry lokal z pizzą w Zakopanem?
Osoby, które interesuje dobra pizza w Zakopanem, powinny wyjątkowo starannie wybrać lokal, w którym ją zjedzą. Warto upewnić się w kwestii tego, czy restauracja, którą planuje się odwiedzić, faktycznie proponuje swoim gościom regionalne dania. Wbrew pozorom, nie wszystkie lokale w tym mieście serwują posiłki inspirowane tradycjami regionu.
Godny polecenia jest na pewno Góralski Browar, zlokalizowany na słynnych, zakopiańskich Krupówkach. Restauracja może poszczycić się różnorodnym menu, w którym znajdą się propozycje dla miłośników kuchni europejskiej, jak i regionalnej. W Górskim Browarze można skosztować nie tylko pizzy, ale również burgerów z soczystym mięsem. Nie zabraknie także interesujących propozycji do picia. Można postawić zarówno na rozgrzewające alkohole, jak i na zimową herbatę.
Pizza po góralsku może zawierać zarówno dodatki klasyczne, jak i takie, które są charakterystyczne dla regionu, w którym się ją spożywa. Będąc w góralskiej restauracji można spodziewać się między innymi pizzy z oscypkami, słoną bryndzą czy żurawiną.